Erica Esveld: ‘Ik wilde niet thuis zitten en niks doen’
In eerste instantie werd ze ingezet door het Rode Kruis in ziekenhuis Antoniushove. Van elke bezoeker moest ze bij de ingang de temperatuur meten. ’’Maar dat was best saai en toen wees een vriendin me op de Participatiekeuken.’’Elke week komt Erica met veel plezier naar het World Forum toe waar alle maaltijden worden verzameld en ingepakt voor transport. ’’Je bent hier aan de slag samen met hele leuke, enthousiaste mensen van allerlei leeftijden en met allerlei achtergronden. Iedereen heeft er veel zin in om hier bezig te zijn en dat maakt het werk erg leuk.’’Erica heeft veel bewondering voor Ben Lachhab, de initiatiefnemer van de Participatie Keuken. ’’Ik vind het fantastisch dat de Participatie Keuken zo snel van de grond is gekomen en zo goed loopt. ’’Het is toch geweldig dat één persoon zegt: ‘we gaan in Den Haag honderdduizend maaltijden rondbrengen aan kwetsbare mensen’ en dat het vervolgens gewoon écht gebeurt. Ongelooflijk hoe het hem lukt om zoveel partijen bij elkaar te brengen om samen 100.000 maaltijden te bezorgen. Er zit een enorm logistiek proces achter.’’De Participatie Keuken draagt bovendien een steentje bij aan het tegengaan van voedselverspilling. ’’Die honderden kilo’s aardappels en tomaten die we kregen om er maaltijden van te maken, zouden anders worden weggegooid. Omdat ze vanwege de coronacrisis over zijn en niet verhandeld kunnen worden. Nu kunnen er gezonde maaltijden van gemaakt worden. Geweldig toch?’’