"Ik ontdekte dat vrijwilligerswerk écht leuk kan zijn"
De Participatie Keuken werkt graag samen met bewoners, partners, de gemeente én scholen. Zo ook de universiteit Leiden. We vroegen haar campus in Den Haag om te kijken of studenten bij ons stage wilde lopen. De animo bleek groot. "Iedereen wilde bij de Participatie Keuken," aldus student Claire van Megen. Zij volgt de minor De (on)rechtvaardige samenleving en schreef een motivatiebrief om bij ons stage te lopen. Die sprong eruit, waardoor ze nu samen met twee andere studenten 33 uur stage bij ons loopt.
Oprechtheid
"We mochten kiezen uit een lijst met organisaties van de universiteit. Ik denk dat de Participatie Keuken zo populair was door het filmpje van Ben. Daarin vertelt hij hoe hij de Participatie Keuken heeft opgezet, wat zijn missie en visie is, namelijk al die Aanschuiftafels. Hij vertelde heel aanstekelijk en enthousiast. En het voelde zo écht," vertelt Claire enthousiast. Waar vele organisaties een verhaal voor de bühne vertelde, haalde onze oprichter Ben de studenten blijkbaar over met zijn oprechtheid.
Kinderen worden één
Claire en haar studiegenoten werken mee als vrijwilliger. Zo heeft ze de Aanschuiftafel bij onze keuken in de Guntersteinweg meegemaakt waarvan één vergezeld werd door het Danspaleis, maar ook op andere locaties in de wijken. Toch heeft het hoofdkantoor de grootste indruk op haar gemaakt, al was dat niet door de vele dansjes die ze daar heeft meegemaakt. "Ik vond de Kinder Keuken het leukst," zegt ze. Dat is niet heel gek voor een student aan de academische PABO. "Daar zag je hoe kinderen uit verschillende wijken één groep werden. De ene keer spraken ze over onderwerpen waar de ene veel vanaf wist, en de ander keer draaide dat om. Mij werd verteld dat het nieuw was, maar het leek alsof dit concept al jaren draaide."
Gast én vrijwilliger
Ook loopt Claire mee met de oprichter Ben of Kim, aanjager van vrijwilligers en de Aanschuiftafel. "Zij noemt alle vrijwilligers die hier werken onze helden. Dat vind ik wel heel mooi dus ik probeer die taal over te nemen."
De vrijwilligers is ook precies wat Claire zo opvalt. "In onze studie leren we natuurlijk hoe een organisatie is opgebouwd: van de gasten tot de vrijwilligers. Maar hier is daar een overlap tussen. Vrijwilligers komen ook als gast om een leuke tijd te hebben. Ook tussen het werken door. Tussen het serveren van gasten gaan ze even zitten en genieten ze van het eten en een praatje. Al moeten ze natuurlijk weer snel opstaan om de gasten te serveren. En dat geeft ze natuurlijk voldoening, waarvoor velen vrijwilligerswerk doen, maar het is méér dan dat. De vrijwilligers hier hebben ook écht plezier."
Die ervaring houdt ze gelukkig niet voor zichzelf. "Ik vertel dit veel aan mede-studenten. Dan vragen ze of dit concept ook al draait in andere steden en of ze mee kunnen doen."