Participatie Gebak

Verrijk iemands leven met elke hap


De Participatie Keuken introduceert het Participatie Gebak. Dit gebak bestaat uit appeltaart verrijkt met munt, honing gezoete dadels en rauwe amandelen. Door deze combinatie van typische ingrediënten uit zowel Nederland als Marokko, staat dit gebak symbool voor integratie. En dit verhult het verhaal van de bedenker achter dit gebak: Ben Lachhab, initiatiefnemer van de Participatie Keuken.

Hollandse cultuur en lekkernijen ontdekken
Als kind belandde Ben Lachhab van de ene dag op de andere in een woning aan een drukke straat in de Schilderswijk Den Haag. Zijn vader had hem en zijn broertjes en zusje vanuit het Rifgebergte in Marokko over laten komen naar Nederland voor gezinshereniging. Met de boom in de tuin als enig herkenningspunt van de ruimte, natuur en vrijheid die hij gewend was, stapte hij de voor hem nieuwe wereld in.

In zijn drang te ontdekken, maakte hij via zijn vriendjes al snel kennis met de Hollandse cultuur. Hij leerde de nuchterheid, ruimdenkendheid en gastvrijheid van de Nederlanders kennen maar ook de typische Hollandse lekkernijen zoals pannenkoeken en appelgebak. Hij voelde zich al snel thuis in de mix van zijn Marokkaanse roots en zijn Nederlandse thuis. Deze ervaring inspireerde hem om al het moois van de Nederlandse samenleving te verrijken met de prachtige invloeden van andere culturen. Zo bedacht hij het Participatie Gebak: gebak dat verbinding legt tussen verschillende culturen en lagen in de samenleving.

Meer dan alleen gebak

Het Participatie Gebak is meer dan alleen gebak. Het wordt gemaakt door onder andere mensen met een afstand tot de arbeid/afzet markt. Zij kunnen in een leertraject, een samenwerking met Shell en Sodexo (de cateraar van Shell), doorstromen naar een betaalde baan. Zo krijgen zij de kans om hun talenten en geluk te ontdekken.

Ook is het gebak duurzaam. De ingrediënten zijn namelijk van biologische en lokale oorsprong. We gebruiken het compost van Shell/Sodexo in onze moestuin, waar we de munt verbouden. Ook maken we gebruik van geredde producten. Zo voorkomen we voedselverspilling. Bovendien verkoopt Sodexo in de kantine van Shell het Participatie Gebak. De opbrengsten gaan naar maatschappelijke projecten van de Participatie Keuken.

Op dit moment is het Participatie Gebak te koop in het Berlage gebouw van Shell en op aanvraag bij de Participatie Keuken voor sociale (catering) evenementen. Maar je begrijpt dat we dit soort lekkers natuurlijk willen delen met de rest van Den Haag en Nederland. Wordt snel vervolgd.

Word hier een vriend van