Kinder Keuken weer van start

Van jongs af aan verbinden

“In Den Haag hebben we hele verschillende wijken. En kinderen uit de ene wijk komen weinig in contact met kinderen uit de andere wijk. Door kinderen samen te verbinden, leer je ze om elkaar beter te leren begrijpen. Dan versterk je de positie van het kind,” aldus Mia van der Heijden, coördinator van de Kinder Keuken. “En dat werkt door als zij volwassen worden.Dan staan ze meer open voor meningen en levensstijlen van anderen.”

Zowel ouders als scholen melden kinderen aan. De kinderen komen eén keer per maand naar de Participatie Keuken, dus elke week in de maand komt dezelfde groep samen. Sommige kinderen komen alleen, sommige met eenvriendje of familielid. Bij binnenkomst bij de Participatie Keuken lunchen de kinderen eerst gezellig samen. Ook de medewerkers en vrijwilligers eten mee, zo leren kinderen verschillende mensen kennen. Daarna mogen de kinderen naar de keuken, waar de kok hen verdeelt in teams. Zo koken de kinderen met andere kinderen die ze nog niet kennen. “Daar leren ze kooktechnieken, maar ook simpelweg wat je überhaupt kunt koken. Kinderen zien eten dat ze soms nog niet kennen. Zoals courgettesoep of bloemkoolmuffins. Natuurlijk maken we af en toe ook gewoon patat of pizza hoor,” lacht Mia.

Na of tussen het koken door, is er ook ruimte voor de kinderen om te spelen. Ze kunnen buiten voetballen, springen op de trampoline of binnen iets creatiefs doen, zoals het maken van een menu. “Vaak leren ze daar ook nog wat bij; zo laat de kok ook de moestuin zien en wat daar groeit,” legt Mia uit. “Het buitenspelen vond ik het leukst,” zegt de jongeValentina lachend. Joey denkt hier anders over. “Koken!” roept hij als we vragen wat hij het leukst vond.


Doordat de groep kinderen elkaar elke maand opnieuw ziet, ontstaat er een band. “Kinderen gaan elkaar op en geef moment helpen, dat is heel leuk om te zien,” legt Mia glimlachend uit. “Ja, ik heb wel een paar nieuwe vrienden gemaakt,” zegt de jonge Dina. “Twee meisjes en een andere jongen,” vult Valentina aan. 

Wil jij jouw kind of een kind op school opgeven voor de Kinder Keuken? Dat kan! We zoeken vooral 9- of 10-jarige kinderen die kunnen instromen, zij kunnen dan meedoen zolang ze op de basisschool zitten. Een kind kan dan elke maand meedoen voor 1 euro per keer. Daarvoor eten de kinderen ’s middags mee en ’s avonds ook met de ouders. Geef het kind op via kids@participatiekeuken.nl.

Meld je aan