Kinder Keuken presenteert wereldtaart in Kunstmuseum

Janny van der Heijden kwam de taart aansnijden

Een middag om je vingers bij af te likken! Op 2 april waren de kinderen van de Kinder Keuken aanwezig in het Kunstmuseum. In het kader van de tentoonstelling ‘Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje’ presenteerden zij hun wereldtaart.  Ook versierden ze hun zelfgebakken koekjes samen met kinderen die op bezoek waren in het museum.  

Janny van der Heijden, gastconservator van de tentoonstelling en bekend van Heel Holland bakt kwam de wereldtaart aansnijden. De enorme taart was opgebouwd uit zoetigheden uit de verschillende werelddelen. Zoals melkcake (tres leches) uit Zuid-Amerika, pandanflensjes uit Azië, Nederlandse vlaflip en stroopwafel-cupcakes uit Europa, brownies uit Noord-Amerika en dadel-chocoladetaartjes uit het Midden-Oosten. De voorbereidende werkzaamheden hiervoor hadden de kinderen gedaan tijdens de Kinder Keukens in maart. Ook ontbrak het signature-gebak van de Participatiekeuken niet, een Nederlands appeltaartje met een Marokkaanse twist.

Veel museumbezoekers kwamen de goed gevulde etagère bewonderen en dachten dat de desserts niet echt waren. Niets bleek minder waar. Halverwege de middag mochten de kinderen al het lekkers uitdelen aan de aanwezigen, zodat iedereen kon smullen van de wereldse toetjes afkomstig uit de Kinder Keuken. Er bleven vanzelfsprekend nauwelijks toetjes over.

Bij de Kinder Keuken komen kinderen uit de verschillende stadsdelen van Den Haag samen in de Participatie Keuken om te koken, spelen en eten. Terwijl zij een maaltijd bereiden voor zichzelf en hun ouders, maken zij kennis met kinderen en vrijwilligers met andere culturele en sociale achtergronden en leren zij nieuwe gerechten kennen.  

De ideeën achter de tentoonstelling sluiten goed aan bij de uitgangspunten van de Kinder Keuken. Over de tentoonstelling zegt Janny van der Heijden namelijk het volgende: “Het toetje is meer dan een ultieme afsluiting van een maaltijd. Het weerspiegelt culturele, sociale en smaakveranderingen door de eeuwen heen.” Aan de hand van toetjes kun je verhalen vertellen over rijkdom en armoede, verleiding en misleiding en overheersing en onderdrukking. Maar bovenal ook over de liefde voor zoet.”