Nu ook Aanschuiftafels in Zaanstad

Eten verbindt ook buiten Den Haag

Groot feest in Zaandam, want woensdag 25 september lanceerden we met de gemeente officieel de Aanschuiftafel in Zaanstad! We trapten af met een korte inspiratiebijeenkomst waar onze initiatiefnemer Ben Lachhab met de gemeente en vrijwilligersorganisaties spraken over de aanpak in Zaanstad. Daarna vierden we feest met de grootste Aanschuiftafel van de stad tot dan toe. Wethouder René Tuijn sloot de avond mooi af met een nawoord.

In Zaanstad hebben inmiddels al tien bestaande eetgroepen zich aangesloten bij de Aanschuiftafel. De gemeente wil dit aantal de komende jaren sterk laten groeien. Iedereen kan een Aanschuiftafel beginnen: burgers, vrijwilligers, bestaande eetinitiatieven en maatschappelijke organisaties, maar ook horeca en restaurants. De Aanschuiftafel helpt daarbij, onder andere met een online platform. Mee-eten bij een Aanschuiftafel of er zelf een beginnen kan via www.deaanschuiftafel.nl.

Aanschuiftafel

De Aanschuiftafel is een bijeenkomst waar iedereen mag komen eten: mensen uit de wijk en daarbuiten komen samen voor een gezellige en gezonde maaltijd. “Want eten verbindt. Nu leven we te veel langs elkaar heen. De Aanschuiftafels brengen ons samen,” aldus Ben Lachhab, initiatiefnemer van De Aanschuiftafel. De Aanschuiftafels worden gerund door de locatie zelf met vrijwilligers rondom de wijk. Deze kan een kleine bijdrage van de gasten vragen. Den Haag kent al zo’n 40 gezellige Aanschuiftafels. “Het is geweldig dat Zaanstad de Aanschuiftafel omarmt en deze beweging in Zaanstad wil laten groeien.”