Nomineer Ben als Veranderaar voor het VSBFonds!
Het team van de Participatie Keuken ziet een echte Veranderaar in Ben want hij doet alles altijd net even anders. Waar sociaal ondernemers in de coronacrisis in zak en as zaten en hun zaken sloten of thuis de lockdown afwachtte, sprong hij juist in de startblokken. “Ik kon niet stil blijven zitten. Juist toen had de samenleving verbinding nodig.” Hij zag veel ouderen thuis zitten en eenzaam worden. Eten verbindt wist Ben, maar hij had geen keuken tot zijn beschikking. Creatief als hij was, benaderde hij bedrijven die stillagen. In de keukens van het World Forum en Shell mocht hij koken. Dat deed hij: honderdduizend maaltijden wilde hij aan ouderen bezorgen. En dat lukte.
Van een geleende tot eigen keuken
“Mijn focus lag op de problemen die ik zag en die ik op wilde lossen. Ik geloof dat als je je focust op het oplossen van problemen, de financiering vanzelf wel volgt.” Zo gezegd, zo gedaan. Toen Ben een eigenkeuken wilde bouwen, wilden diverse fondsen dit ondersteunen. Al ging dit niet zonder slag of stoot; Ben liep tegen structuren aan die zijn visie niet konden vangen in een hokje. “Maatschappelijke organisaties denken vaak in hokjes. Vaak kun je subsidie aanvragen tegen eenzaamheid óf tegen armoede óf tegen voedselverspilling. Maar ik wilde alle drie. Want al deze onderwerpen liggen in elkaars verlengde. Zo kunnen mensen eenzaam worden als ze door armoede de deur niet uit kunnen. En kunnen we mensen met een kleine portemonnee aan eten helpen door voedselverspilling tegen te gaan. Dus ik heb persoonlijk met fondsen gebeld en zo alsnog steun gekregen.” En zo kon hij zijn Participatie Keuken bouwen in Moerwijk, een wijk die veel eenzaamheid en armoede kent. Het liefst wil hij niet afhankelijk zijn van fondsen. Daarom regelt hij zelf ook inkomsten voor de Participatie Keuken door sociale evenementen en bedrijfsuitjes te faciliteren. “Als het past in onze missie en visie natuurlijk.”
Aanschuiftafel
Nu verbindt hij niet alleen mensen uit de stad met de ParticipatieKeuken in het Haagse Moerwijk, maar doet hij dit door de hele stad door partners de Aanschuiftafel te laten organiseren. Dit is een groot succes; de stad kent al veertig locaties waar mensen aan kunnen schuiven voor een heerlijke maaltijd en een gezellig praatje voor een kleine prijs. Maar Ben wil meer: 75 Aanschuiftafels heeft hij dit jaar als ambitie. De eerste zijn al gestart buiten Den Haag en Ben ontvangt meerdere werkbezoeken van gemeentes die dit succesvolle concept ook in hun gemeente willen inzetten. “Partners zijn enthousiast omdat wij altijd wat komen brengen. Ik zie samenwerkingen niet als concurrentie, maar iets dat ten goede kan komen aan de mensen waarvoor we het doen.”
Verbinden
De mensen waarvoor hij het doet, komen uit verschillende lagen van de samenleving. Of bubbels, zo gezegd. Ben wil per se een diversiteit aan bezoekers aantrekken omdat hij deze juist met elkaar wil verbinden. Eén keer in de week komen kinderen koken, die het eten later met hun ouders opeten.Ook heeft de Participatie Keuken een vrouwencafé waar vrouwen in geborgenheid van elkaar kunnen samenkomen en een weggeefkiosk waar iedereen uit de buurt eten kan ophalen wat de Participatie Keuken of haar partners beschikbaar stellen. “De kiosk gebruik ik om mensen aan te trekken die zich niet zo snel op zullen geven voor een Aanschuiftafel. Zo maak ik contact met ze. Ik spreek ook vaak voorbijgangers aan, bied ze een kop koffie aan. Soms zet ik mensen samen en breng ik een gesprek op gang. Als het gesprek op gang is, ga ik ertussenuit. Dit doe ik ook met mensen die alleen naar onze Aanschuiftafels komen. De mensen die eerst alleen waren en via ons mensen hebben leren kennen, worden een soort ambassadeur. De volgende keer koppelen zij weer mensen. Daar doen we het voor,” zegt hij trots.
Het verbinden stopt nooit, maar dat is Ben ook niet van plan. “Het is mijn passie. Ik zie nu zoveel verdeeldheid. Mensen leven langs elkaar heen, zijn vaak eenzaam. Als je eenzaam bent, is het enige wat je nodig hebt mensen om hulp aan te vragen. Dan kun je zo uit een kwetsbare situatie komen. Dat is wat wij doen: mensen weerbaar maken.”