Vragen?

Hieronder vind je de meest gestelde vragen

Wanneer kom ik in aanmerking voor een maaltijdpakket?

U, of een familielid, komt in aanmerking voor maaltijden van de Participatie Keuken als u aan de volgende eisen voldoet:

  • U valt in de leeftijdscategorie 70+;
  • U maakte voor de Coronacrisis geen gebruik van de voedselbank;
  • U kunt niet zelf naar buiten om boodschappen te doen of een eigen maaltijd te regelen. U heeft geen hulp bij uw (dagelijkse) boodschappen van familie, vrienden of buren. En daarnaast ook geen sociaal vangnet dat deze hulp kan bieden;
  • U bent niet reeds aangemeld bij een ander maaltijd initiatief binnen Den Haag;
Waarom verzorgt de Participatie Keuken maar 5 maaltijden, terwijl een week 7 dagen heeft?

De Participatie Keuken voorziet de ouderen van 5 grote maaltijden. Één persoon kan daardoor meerdere keren eten van 1 maaltijd. Wij doen dit omdat 7 bakken moeilijk in een kleine vriezer te passen zijn. Hierom geven we 5 grotere maaltijden, zo kunnen er 3 á 4 in de vriezer en 1 á 2 in de ijskast. Op deze manier is het ook voor mensen met een kleine keuken goed te doen om de maaltijden bevroren te houden.

Hoe gaat de betaling?

Het maaltijdpakket kost € 15,- per week (dit is € 3,- per maaltijd). Wij werken met voornamelijk vrijwilligers, hierdoor kunnen wij de kosten laag houden. De enige kosten die wij vragen voor de maaltijden zijn voor de inkoop van de ingrediënten. Maandelijks ontvangt u bij de bezorging van de maaltijden een brief met daarin de kosten (en alle informatie met betrekking tot betaling) voor de maaltijden voor de komende maand.

Waar worden de maaltijden bereid?

De maaltijden worden dagelijks vers bereid in de keukens van onder andere het Shell hoofdkantoor in Den Haag, het The Hague Marriott Hotel, CateringMeesters en Den Haag Werkt. De maaltijden worden direct teruggevroren en vervolgens naar de Participatie Keuken vervoerd. Hier worden de maaltijden in pakketten gesorteerd en ingevroren bewaard. Elke vrijdag worden de maaltijden in samenwerking met vele enthousiaste en betrokken vrijwilligers bezorgd bij onze doelgroep

Welke gezondheidsmaatregelen neemt de Participatie Keuken in verband met het COVID-19 virus?

De Participatie Keuken doet zijn uiterste best om zo veilig mogelijk te werken. Wij houden ons daarom strikt aan de adviezen van het RIVM. De maaltijden worden bijvoorbeeld contactloos bezorgd. Daarnaast houden onze vrijwilligers de benodigde 1,5 meter afstand van elkaar. Ook doet de Participatie Keuken zijn best om zoveel mogelijk veiligheidsmiddelen, zoals mondkapjes en plastic handschoenen, ter beschikking te stellen. Dit is zowel belangrijk voor de voedselveiligheid als ter bescherming tegen COVID-19.

Ik heb een maaltijd ontvangen, hoe kan ik deze het best bereiden?

Bereidingswijze 1:

Magnetron

STAP 1: Haal de maaltijd een dag van tevoren uit de vriezer. Plaats het bakje zonder deksel in de magnetron.

STAP 2: Verwarm gedurende 4 minuten op 800W. Schep de maaltijd halverwege om en controleer of de maaltijd door en door warm is.

STAP 3: Na bereiding 2 minuten laten staan.

Bereidingswijze 2:

Koekenpan:

STAP 1: Heeft u geen magnetron, verwarm de maaltijd dan in de koekenpan.

STAP 2: Verwarm een beetje water, boter of olie en voeg de maaltijd toe. Doe er een deksel op en verhit het op een middelmatig vuur. Schep regelmatig om en zorg dat de maaltijd door en door warm is.

Bewaaradvies:

Vries 3 maaltijden in.

Bewaar 2 maaltijden in de ijskast. 

Bij te weinig vriesruimte kunt u een buurman of buurvrouw vragen of zij kunnen helpen de maaltijden in te vriezen.

In de vriezer is de maaltijd maximaal 3 maanden houdbaar. 

In de koelkast is de maaltijd maximaal 3 dagen houdbaar

Zijn de maaltijden halal?

Ja, alle maaltijden zijn halal.

Zijn er vegetarische gerechten beschikbaar?

Ja die zijn beschikbaar. U dient dit een week van tevoren aan te geven via uw contactpersoon waar u de maaltijdservice van de Participatie Keuken hebt aangevraagd. Let op, de maaltijden zijn vegetarisch, niet veganistisch. Er wordt gekookt met zuivel en eieren.

Ik heb een speciaal dieet. Kan ik nog steeds gebruik maken van de Participatie Keuken?

Wij hebben 3 verschillende pakketten.

  1. vlees en vis
  2. vlees zonder vis 
  3. vegetarisch

Maaltijden met andere dieetwensen kunnen wij helaas niet voorzien.