Vijftigduizend maaltijden, bloemen en taart

Feestelijke bezorging

Enkele weken geleden beleefden we met zijn allen, donateurs en vrijwilligers van de Participatie Keuken een heel bijzonder moment: de vijftigduizendste maaltijd werd bezorgd bij een oudere bewoner van Loosduinen.

Daarmee passeerden we officieel het middelpunt van de actie die initiatiefnemer Ben Lachhab begin maart opzette toen de ‘intelligente lockdown’ werd afgekondigd door premier Rutten.
Lachhab stelde zich als doel om tijdens de coronacrisis honderdduizend maaltijden te bezorgen aan ouderen en andere kwetsbare mensen in Den Haag. En om daarmee tegelijkertijd eenzaamheid te bestrijden, door tijdens het rondbrengen praatjes te maken met de mensen die soms al wekenlang alleen in huis zitten en nauwelijks iemand zien.

Pakket met gezonde maaltijden
Razendsnel zette hij met hulp van bedrijven zoals Shell, Holland Casino, Meester Catering, de Rabobank en partijen zoals de gemeente Den Haag en Xtra Welzijn én meer dan 200 vrijwilligers een stevig netwerk neer om meer dan duizend Hagenaars elke week een pakket met vijf gezonde maaltijden te kunnen voorzien.  Volgens Ben Lacchab is het bieden van hulp op het juiste moment essentieel. ’’Toen ik zelf echt hulp nodig had, was ik zo blij dat ik het kreeg. De waardering voor die hulp destijds draag ik mijn
leven mee. Het heeft mij gemaakt tot wie ik ben en heeft ervoor gezorgd dat ik doe wat ik doe.’’

‘Doe iets voor een ander’
Ben Lachhab bracht de vijftigduizendste maaltijd samen rond met stadsdeeldirecteur Mustapha El Boumeshouli, die zelf ook een bloemetje en taart meenam. De gelukkige ontvanger nam dit allemaal blij in ontvangst.
Ook Ben zelf vond het een mooi moment. ’’Doe iets voor een ander, zeker als die het nodig heeft,’’ zei hij na afloop. ’’Maar ook als iemand het niet nodig heeft, gedag zeggen kan nooit kwaad. Zo breng je veel goeds in de samenleving.’’

Andere nieuws artikelen?