Over ons

Over ons

Participatiekeuken

De Participatiekeuken is een initiatief van de Hagenaar Ben Lachhab. Ben startte de Participatiekeuken om voor kwetsbare ouderen in de regio Den Haag, zo lang de coronacrisis duurt, elke dag, een gezonde maaltijd te bereiden. Veel ouderen kunnen of willen tijdens deze crisis hun huis niet verlaten. Het gaat om een doelgroep die door leeftijd en soms gezondheid kwetsbaar is en daardoor in quarantaine zit. Voor deze groep van kwetsbare mensen zonder sociaal vangnet moest een oplossing komen.

Al voor de coronacrisis zette Ben zich in om deze eenzame ouderen te helpen door samen met hen te koken en te eten. Dat kon door de quarantainemaatregelen helaas niet langer doorgaan, maar de vraag om hulp nam alleen maar toe. Toen is Ben begonnen met wat nu de Participatiekeuken is. Wat begon als een bericht op Facebook is mede door de samenwerking met Shell, World Forum, Xtra Welzijn, Rabobank Den Haag en de gemeente Den Haag uitgegroeid tot een grootschalig lokaal initiatief.

100.000 maaltijden…

De ambitie van de Participatiekeuken is om kwetsbare ouderen in de regio Haaglanden een gezonde maaltijd aan te bieden. Op dit moment bezorgen wij bij ruim 1000 ouderen vijf maaltijden per week. Dat is een grote operatie, die wordt gerealiseerd met de hulp van vele vrijwilligers en meerdere grote bedrijven en de gemeente Den Haag. De samenwerking met dit soort bedrijven is onmisbaar voor het succes van De Participatie Keuken.

…en meer

Ook na de 100.000e maaltijd gaan we door met het ondersteunen van de meest kwetsbare ouderen. Samen met Xtra Welzijn en de ondersteunende bedrijven werken we voor hen oplossingen op maat uit.

Halverwege juli 2020 voegen we er een extra project aan toe nl. Community Koken. Dat zijn verse maaltijden gekookt door vrijwilligers in de Haagse wijkcentra. Ouderen kunnen ter plekke eten, verse maaltijden meenemen en indien nodig bezorgd krijgen.

 

Organisatie en logistiek

Vijf dagen per week worden er verse maaltijden gekookt in de keukens van Shell. Toen Shell na de ingang van de quarantainemaatregelen met een voorraad levensmiddelen overbleef, heeft het bedrijf die belangeloos beschikbaar gesteld aan de Participatiekeuken. Ook nadat de hele voorraad voor de maaltijden van de Participatiekeuken gebruikt was, is Shell betrokken gebleven: het bedrijf stelt nog steeds zijn bedrijfskeuken en keukenpersoneel ter beschikking aan de Participatiekeuken.

Van maandag tot en met vrijdag worden de maaltijden bereid en dagelijks van Shell naar het World Forum gebracht, waar ze in de vriezers worden opgeslagen. Vrijdag komt de vijfde maaltijd aan en wordt alles ingepakt in pakketten van vijf verschillende maaltijden. De pakketten worden dan verdeeld over karren die voor verschillende wijken in Den Haag bestemd zijn. Dit gebeurt met de hulp van een groot team vrijwilligers.

Eenmaal per week werden de maaltijden door verscheidene wijkbussen opgehaald en in samenwerking met Xtra Welzijn bij de ouderen thuisbezorgd. En elke week beginnen we met frisse moed weer van voor af aan!

Ook na de 100.000 maaltijden blijven we de meest kwetsbaren voorzien in maaltijden. En halverwege juli starten we een nieuw project met verse maaltijden via wijkcentra. Meer nieuws hierover binnenkort in de pers, onze website en socials.