Over ons

Over ons

Participatiekeuken

De Corona crisis in maart was de aanleiding voor het project 100.000 maaltijden. Iedere dag een gezonde maaltijd voor kwetsbare ouderen zonder sociaal vangnet die tijdens deze crisis hun huis niet willen of kunnen verlaten. Wat begon als een bericht op Facebook is uitgegroeid tot een sociaal maatschappelijke onderneming met grootse plannen.

 In 16 weken tijd werden elke week ruim 1200 ouderen geholpen met 5 gezonde maaltijden per week. Dit hartverwarmende initiatief werd ontdekt door de regionale en nationale pers zoals NU.nl, SBS6 en omroep MAX. Zelfs de politiek en het Koningshuis hebben actief hun betrokkenheid getoond. De Koning belde met initiatiefnemer en sociaal ondernemer Ben Lachhab en sprak zijn grote waardering uit en vertelde dat hij het initiatief een zeer warm hart toedraagt.

 Op 3 juli 2020 werd de 100.000e maaltijd gemaakt. Hiermee was het project ten einde maar betekende de doorstart voor de Participatie Keuken als sociale onderneming.

De Participatie Keuken heeft een beweging in gang gezet. Wij willen de sociale veerkracht bij kwetsbare mensen vergroten door hen weer onderdeel te laten zijn van de maatschappij ”, aldus Ben Lachhab.

Maatschappelijke impact

De Participatie Keuken helpt de kwetsbaren in Den Haag via gezonde maaltijden om zich weer (sociaal) gezond, gezien en gewaardeerd te voelen.

Wij geloven dat ieder mens waardevol is. En dat we sociale armoede verminderen als we verbinding en eigenwaarde laten toenemen. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee mensen meer regie kunnen geven over hun eigen leven.

Centraal in onze aanpak staan (gezonde) voeding en participeren, omdat wij van mening zijn dat gezonde voeding en van toegevoegde waarde willen zijn in de maatschappij, behoren tot de basisbehoeften van de mens.

Wat bieden wij

Met behulp van onze dienstverlening willen wij direct hulp bieden daar waar de vraag/nood het grootst is en van daaruit werken wij aan duurzame gedragsverandering.

Wij willen de sociale weerbaarheid van kwetsbare groepen gaan verstevigen door:

  • Het creëren van een stevig sociaal netwerk door met oprechte aandacht en echt contact mensen te stimuleren samen te werken en te verbinden
  • De zelf (en samen) redzaamheid verbeteren door focus te leggen op educatie en mensen bewust maken van hun gedrag en impact, op zichzelf en de ander
  • Activeren lokale economie en ondernemerschap door mensen binnen de veiligheid en geborgenheid van de eigen wijk weer werkfit te maken

Verder zullen wij in alle activiteiten altijd rekening houden met

  • Tegengaan voedselverspilling
  • Verduurzamen samenleving
  • Stimuleren diversiteit maatschappij