Wethouder Kavita Parbhudayal: ‘Grote rol Participatie Keuken bij bestrijding eenzaamheid’

Wethouder zorg Kavita Parbhudayal draagt het initiatief van Ben Lachhab een warm hart toe. Met zijn Participatie Keuken voorziet hij wekelijks bijna 1.300 kwetsbare ouderen in Den Haag van gezonde maaltijden. Afgelopen zaterdag kreeg zij een rondleiding op ons ‘hoofdkwartier’ in Moerwijk en sprak ze met Ben over de doorstart die hij wil maken.

Wethouder: ‘Grote rol Participatie Keuken bij bestrijding eenzaamheid’

Dank je wel, Ben en al die vrijwilligers, voor het fantastische werk dat jullie doen!”, schrijft wethouder Parbhudayal op haar Facebookpagina na de rondleiding die zij zaterdag 20 juni van Ben heeft gekregen. De maaltijden van de Participatie Keuken worden door heel Den Haag gekookt en verspreid, het hoofdkwartier ligt aan de andere kant van de stad: het bedrijfsverzamelgebouw Hart van Moerwijk in de Haagde wijk Moerwijk.
Ben leidt wethouder Parbhudayal rond langs het magazijn, de vergaderruimte en de moestuin. “Vandaag gaf Ben mij ook een kijkje in de geweldige groente- en kruidentuin in Moerwijk, waar zijn Participatie Keuken dankbaar gebruikmaakt van de rijke oogst”, schrijft de wethouder. De moestuin in de groenstrook tussen de galerijflats in Moerwijk is het voorbeeld van een project voor en door buurtbewoners. Er moeten meer van deze tuinen komen om de saamhorigheid te vergroten.
Doorstart
Lopend door de buurt vertelt Ben de wethouder over zijn toekomstplannen. Nadat hij begin juli 100.000 maaltijden heeft gekookt en heeft rondgebracht, wil hij met de Participatie Keuken een doorstart maken. Ook heeft hij andere grootste plannen. Een tipje van de sluier: het huidige hoofdkwartier wordt verbouwd tot een ontmoetingsplek waar mensen uit de stad samen kunnen koken, samen kunnen eten en zich samen kunnen vermaken. De plannen zijn nog niet in beton gegoten en worden nog vormgegeven.
De wethouder vindt de beweging die de Participatie Keuken in gang zet geweldig en is enthousiast over de toekomstplannen. “Straks is dit een plek voor mensen waar ze naartoe kunnen komen en waar er verbinding is met de wijk. Het is heel belangrijk dat mensen elkaar blijven zien en met elkaar een hapje kunnen eten.”
Eenzaamheid
Parbhudayal gaat als wethouder de eenzaamheid te lijf. Die eenzaamheid is groot in Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat de helft van Den Haag, zowel jongeren als ouderen, zich wel eens eenzaam voelt. “Ik zie voor de Participatie Keuken een mooie rol weggelegd in de bestrijding van eenzaamheid door een terugkerende plek te zijn waar mooie initiatieven met stads- en buurtbewoners en vrijwilligers ontstaan.”
Ben Lachhab wil samen met de gemeente kijken waarin de partijen elkaar kunnen versterken. “Voor ons is het heel belangrijk dat de gemeente meedoet, financieel en met de kennis die de gemeente in huis heeft. We bedienen dezelfde doelgroep: kwetsbare Hagenaars en eenzame stadsgenoten. Zo’n project als de Participatie Keuken krijg je alleen van de grond als er verbinding is.

Andere nieuws artikelen?